Webbplatsens överlägg

Håll nere vattentemperaturen i akvariet

Är hund och katt de två vanligaste husdjuren i Sverige? Det beror på hur man mäter. Troligtvis vinner akvariefiskar om man räknar i antal i alla fall.

För att de ska trivas så bra som möjligt och gärna bli ännu fler bör man ta hand om sitt akvarium på rätt sätt. En sak som är viktig är att hålla rätt temperatur på vattnet. Här kommer några tips på vägen för att nå bäst resultat.

  • Låt inte solens strålar nå akvariet. Kommer det in sol genom fönstren så dra för persiennen eller ställ akvariet på ett ställe där solljuset inte direkt kommer in.
  • Ta bort glasskivan som ligger ovanpå vattnet. Detta gör att luften kyler av vattnet på ett betydligt bättre sätt. Detta kan däremot bara rekommenderas om man inte har fiskar som tycker om att hoppa. I annat fall är risken stor att fiskarna dör av att de hoppar ur akvariet. Om man tar bort täckskivan bör man inte heller ha fullt med vatten ändå upp så att vattnet kan stänka ut eller fiskarna ta sig ut.
  • Belysningen är det som ger mest värme till vattnet. Genom att höja rampen blir värmen inte lika intensiv mot vattnet vilket gör att temperaturen inte ökar lika fort. Ett annat alternativ är att stänga av belysningen när det är som varmast och slå på det igen senare. Detta är däremot inte helt riskfritt då både växter och djur mår bra av det ljus som belysningen ger.
  • Ha temperaturvarnare. Att ha termometer är ett måste för att veta hur varmt det är i vattnet. Mer avancerade produkter har även varningsfunktion. Det gör att en varning utgår om temperaturen blir för hög eller låg.
  • För att sänka temperaturen kan en fryst PET-flaska läggas ner i vattnet. Fördelen med att göra detta är att man inte behöver byta ut något vatten för att minska temperaturen.
  • Att göra ett vattenbyte är även det ett alternativ. Men då ska man vara noga med att bara byta en del av vattnet och dessutom inte hälla i för kallt vatten. Orsaken är att fiskar är mycket känsliga för variation på vattnet. Av den anledningen bör inte temperaturskillnaderna gå för fort.

Så lycka till – Keep it cool