Webbplatsens överlägg

På fiske i Skåne

Vad har en veterinär i Ängelholm gemensamt med en havsöring i Rönne?

Genom Skånes sjunde stad till befolkningsmängd sett slingar sig Rönne å. Med sina dryga 83km sträcker den sig från Ringsjön i mellersta delen av landskapet och mynnar ut i Skälderviken just utanför ”Lergökastan”, men det är inte riktigt här vår veterinär i Ängelholm kommer in. Även om ån slingrar sig fram genom naturen flyter den i en ständig nordvästligt riktning och liksom så många andra platser vi välsignats med i Sverige är det en fantastisk naturupplevelse att vistas på eller runt vattendraget. Vill man uppleva ån i hela sin mäktiga skönhet går det alldeles utmärkt att paddla sig fram. En aktivitet som är mycket populär här. Har man tur kan man under sin färd bland annat få se Skånes landskapsdjur, kronhjort. Ett av de mest magnifika djuren i den svenska faunan.

Befinner man sig runt ett svenskt vattendrag är fiske naturligtvis en given möjlighet till naturupplevelse. Ån som i sakta mak krånglar sig fram mot Ängelholm bjuder på abborre, gädda, eller vitfisk som mört, björkna, braxen och löja. Men de kämpar som de flesta fiskare är på jakt efter är lax och havsöring. Laxen börjar normalt ta sig upp i vattendraget i slutet av mars eller början av april. De första fiskarna kan väga uppemot 10kg. Senare under året, när vi befinner oss i sommarmånaderna, då stiger den mindre laxen. Havsöringsfisket börjar fiskas något tidigare, redan den första helgen i mars men det bästa fisket sker under den senare delen av säsongen som avslutas 1 september.

Som för många andra ställen gäller särskilda regler vid vistelse i vår natur och för fiske i densamma. Det är trots allt så vi lyckats bevara härligheten. Det finns regler för maximalt antal fiskar man kan ta upp och behålla under en dag, regler för när under året man får fiska vissa arter, samt vilka metoder man får använda sig av. Mycket av detta finns lättillgängligt på specifika fiskesidor och via turistinformation på nätet.

Skulle man bege sig ut på en skånsk naturupplevelse och tar hunden med sig kan det vara lämpligt att förbereda sig med några adresser utifall en olycka skulle ske och man skulle behöva uppsöka en veterinär i Ängelholm. Det finns faktiskt ett flertal på orten som står redo för dels enklare ingrepp men även kan hantera akutvård och kirurgiska ingrepp.