Webbplatsens överlägg

Holländskt varmblod

Precis som namnet antyder kommer hästrasen Holländskt varmblod just från Nederländerna från början. Tack vare dess atletiska styrka är det många tävlingshästar som är av denna ras eller en blandning av denna ras och en annan.

Next Milton
Next Milton

Alla som är intresserade av hästsport känner till den nu mer legendariska hästen Next Milton som till hälften just var holländskt varmblod. Milton dog 1999 och hade då bland annat vunnit över 17 miljoner i prispegar.

Grunden till rasen kom när raserna Gelderländare och Groningen korsades. Tanken var att avla fram en perfekt tävlingshäst då den ena av raserna har en extra starkt bakparti och den andra ett extra starkt framparti. Tanken lyckades då man lyckades avla fram en häst med mycket starka hoppegenskaper som passade utmärkt på tävlingsbanorna. Men ännu var man inte framme i den kvalité som rasen har idag.

Nästa steg var att förädla rasen med engelskt fullblod. Detta valdes för att skapa mer tävlingsinstinkt hos hästen. Engelskt fullblod är just känt för ett hett temperament vilket kan vara bra för att öka prestationerna men samtidigt blir det lite ”lynnigt”. Under årens lopp fick Holländskt fullblod lite mer varmblod från exempelvis Trakehnare och Oldenburgare. Detta för att balansera upp det lite för starka temperamentet.

Idag finns det fyra typer av Holländskt varmblod, den holländska körhästen, gelderländaren och holländskt varmblod med inriktning mot dressyr samt holländskt varmblod med inriktning mot hoppning.

Tanken med rasen var från början att det skulle vara en stark tävlingshäst och det lyckades verkligen. År 2007 valde WBFSH (World Breeding Federation for Sporthorses) rasen till den bästa inom hoppning. Utöver Next Milton finns en rad kända namn och då inte minst Moorlands Totilas som har världsrekord i dressyr.