Ett kort svar är – Det är inte billigt.
Häst är ett av de dyraste djuren att ha och det krävs också en hel del av ägarna gällande skötsel. Många gånger kostar det betydligt mer än vad har förväntat sig. En bra idé är därmed att göra en budget innan hästen köps in.
Har man så pass bra ekonomi att både inköp av häst och sedan även skötsel klarar sig inom budget är allt frid och fröjd, under förutsättning att man verkligen vill lägga ned de pengar som krävs. I annat fall krävs annan finansiering, och då är det inköpet av hästen som kan finansieras via lån, om den totala budgeten tillåter det!
Första steget är lånet – många lägger inte ut kontant då en häst kostar en hel del. Det bästa sättet är att höja bolånet (om sådant finns) då det har lägst ränta.
Kontakta banken med frågan: Hur mycket får jag låna? Finns inte möjlighet till att utöka bolånet så måste ett privatlån tecknas. I detta fall får man en ränta som är betydligt högre.
Kostnaden för hästen och räntekostnaden är därmed en av de stora posterna. Utöver det tillkommer följande:
Stallhyra – De flesta hyr sin plats i ett stall även om det finns de som har eget stall. Har man eget stall kan man fundera på om möjligheten finns att hyra ut någon box för att få in lite extra pengar.
Hö – Ibland ingår kostnaden för hö i stallhyran men annars är det så kallad kallhyra vilket betyder att man får betala allt sådant själv. Vad kostar detta? Man kan räkna med att hö kostar ca 3kr per kilo. En normalstor häst äter 8kg vilket ger en kostnad på 24kr. Det är ofta billigare med hösilage men då detta har en högre vätskehalt får man även räkna med att det går åt mer.
Med detta räkneexempel kostar det 744kr per månad för hö.
Strö – Beroende på strö blir kostnaden olika hög. Halm är det billigaste alternativet. Det är ofta hälften så billigt som ex spån. Spån kostar ca 50kr balen. Per månad skulle kostnaden för spån bli 400kr.
Utöver detta tillkommer försäkring vilket kan skilja mycket i pris beroende på ålder, ras och vad hästen används till. Även ridlektioner och hovslagare bör räknas med i budgeten även om också dessa poster kan variera kraftigt.
Enligt en beräkning av Aftonbladet uppstår följande kostnader:
Kallhyra 1000kr, strö 400kr, kraftfoder 250kr, hovslagare i genomsnitt 500kr per månad, ridlektioner i genomsnitt 400kr per månad.
Därmed en kostnad på 3400kr. Det är då exklusive försäkring, en sak som man absolut inte bör vara utan.