Att skaffa hund innebär att man behöver lägga ner en hel del tid på att ta hand om hunden. Men det innebär också en hel del kostnader. Många som skaffar hund räknar enbart på inköpskostnad, foder och vaccination. Men listan är längre än så. De flesta kostnader uppstår däremot under de första åren då exempelvis hundbur och koppel inte köps in varje år. Exempel på kostnader:
Produkter för vård och omsorg – Direkt efter att hunden flyttat in i sitt nya hem behöver en del produkter köpas in för vård och omsorg. Här kan hundkoppel, halsband, matskålar, borstar och kloklippare nämnas. Det är kostnader som framförallt hamnar under de första månaderna även om det kan behöva kompletteras efterhand.
Försäkring – Försäkring bör tecknas direkt efter leverans. Det handlar både om att hunden ska vara försäkrad så fort som möjligt men även att många försäkringsbolag ger rabatt om försäkringen tecknas när hunden är mycket ung. Dessutom brukar man kunna slippa karenstiden, men detta varierar rejält mellan de olika bolagen.
Klippning och trimning – En del raser behöver nästan aldrig klippas och trimmas. Andra behöver den behandlingen regelbundet. Hör med uppfödaren vilket behov just deras ras har.
Passning – Hundar får inte lämnas ensamma under en hel dag vilket gör att behovet av hunddagis eller dagmatte uppstår.
Hälsovård – De två första åren brukar vaccination rekommenderas. Detta mot exempelvis valpsjuka och kennelhosta. Efter att vaccination skett två år i rad rekommenderas omvaccination ungefär vart fjärde år.
Inköpspris – Det kan variera kraftigt beroende på hundras. Men man bör i första hand fokusera på vilken ras som passar utifrån intresse och behov och inte på dess pris.
Medlemskap – Det finns inget krav på medlemskap i SSK (Svenska Kennelklubben) men två av tre hundar i Sverige är registrerade. Det finns även ett flertal fördelar att vara medlem genom exempelvis tillgång till mängder av information, rabatter och möjligheter att träffa andra hundägare med samma ras.
Valpkurs – Även valpkurs är helt valbart men intresset för att gå valpkurser ökar stadigt. Fördelen är att man lägger en stabil grund för kommande år.
Veterinärkostnader – Man bör även räkna med att det uppkommer ett par besök hos veterinären. De som har försäkring får visserligen större delen betald men det uppkommer alltid en självrisk. Vanligtvis består den av en fast kostnad samt att man får betala en viss procent av den totala kostnaden. En medelnivå är 1500 kr i fast kostnad samt 20 % i rörlig del.
Avlivning – Blir hunden så sjuk att man behöver avliva den uppkommer även en kostnad för detta, förutsatt att veterinär gör det. I vissa fall täcks kostnaden av försäkringen.