Webbplatsens överlägg

En närmare titt på: Svensk Lapphund

Den Svenska Lapphunden är en svensk hundras som är mycket populär som familjehund. Lapphunden har många olika egenskaper som gör att den passar mycket bra för barnfamiljer. Hunden är mycket aktiv och lekfull men klarar också av att koppla av och vara lugn. Den är också mycket sällskapssjuk, kelig och tycker om att vara nära sin familj. På ett naturligt sett blir den barnens favorit med sin mjuka, fluffiga päls och genom att den behåller sitt lekfulla sinne även upp i åldern.

En helsvart Svensk Lapphund
En helsvart Svensk Lapphund
Cred: Bjørn Roger Larsen – https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1254883

Historia

Hundrasen Lapphund var från början en vallhund som användes av samerna till att valla renar, till jakt och som sällskapsdjur. Det är en ursvensk hundras som även är besläktad med andra nordiska spetsraser. När Svenska Kennelklubbens första stambok kom ut i slutet av 1800-talet fanns Lapphunden med som svensk ras.

Många blev engagerade i arbetet med att bevara den ursvenska rasen. Till och med Sveriges dåvarande kung bidrog med pengar till bevarandet av rasen. Lapphunden nämns i skrifter från 1700-talet av Linnés lärjunge Carl Peter Thunberg som ”Renens trogne följeslagare och vagtare”. Under 1900-talet avlades det fram en allt mer populär ras som av många ansågs vara en pigg och käck vallhund. Efter några bakslag med bland annat genetiska sjukdomar så är rasen idag en ovanligt frisk och sund hund.

Utseende

Lapphunden är en medelstor hund med en mankhöjd på cirka 48 centimeter för hanhunden och 43 centimeter för honhunden. Pälsen är tjock och fluffig och trots sin tjocklek kräver den lite omvårdnad och passar ypperligt i kallt klimat. Färgen är ofta svart men den kan även vara mörkt brun eller ha inslag av lite vitt på bröstet eller på tassarna.

Egenskaper

Det här är en pigg och lättlärd hund som passar för alla slags aktiviteter. Den passar bra till jakt och friluftsliv men kan även passa som sällskapshund till en något aktiv familj. Flera exemplar ur rasen är också lydnadschampions så den går lätt att dressera och lära nya saker. Allt fler ägare av Svensk Lapphund hänger sig åt den växande hundsporten agility. Hundens aktiva men lugna lynne gör att den också passar bra som räddningshund. I Sverige är den även godkänd att användas som bevakningshund.