Webbplatsens överlägg

Välj rätt kniv till jakten

Det finns ett flertal E-butiker som säljer jaktknivar. Ett begrepp som är ganska stort då det enda som sägs är att kniven kommer att användas under jaktdagarna på ett eller annat sätt. Detta visar sig även i utbudet som skiljer sig rejält. Ser man på utbudet kan man se tre tydliga kategorier.

Knivar med fast blad – Detta är den hållbaraste kniven då den inte har någon ”mekanik” så som fällkniven har. De är mycket hållbara och lätta att hålla rena. Det viktigaste är att bladet är starkt och håller sin skärpa. Dessutom att knivbladet går högt upp i fästet för att därmed skapa stabilitet och kvalité. Har kniven fler funktioner så som kompass m.m. brukar det vara en varningsflagg. Då lägger de inte allt fokus på kvalité utan på extrafunktioner.

Fällkniv – En smidig kniv eftersom den tar så liten plats. Kanske bör alla jägare ha en fällkniv med sig som reserv. Perfekt att ha liggandes jämt i bilen eller i husvagnen. Inte den bästa att jobba med men med tanke på dess smidighet är den lätt att ha som reservkniv.

Multiverktyg – Armékniv eller multiverktyg, orden är många men det handlar om en multifällkniv som inte bara har kniv utan ofta kapsylöppnare, borr, syl, skruvmejsel m.m. Något att ha med på jakten? Absolut. Men då för oförutsägbara händelser där man behöver laga saker. Inte något för att sprätta upp älgens mage med precis.

Den som har bestämt sig för vilken sorts kniv som ska köpas in kommer sedan till punkten att välja vilken kniv i det stora utbudet som ska köpas in. En rekommendation är att läsa recensioner (finns på knivar.net) samt höra med vänner som har jagat några år gällande vilka knivar de gillar. Till stor del är det individuellt gällande utseende och form men genom att höra vad andra tycker kan man hitta saker att tänka på i valet av rätt jaktkniv.