Webbplatsens överlägg

Väj bur – efter djur

Det är lätt att tänka att alla smådjursburar passar till alla smådjur. Till viss del är det också helt rätt. Det är möjligt att ha en kanin, ett marsvin eller en råtta i samma bur – om än inte samtidigt. Detta så länge man uppfyller de krav som gäller för de olika djuren gällande boendeyta.

Men vill man göra det bekvämare för djuren och lättare för sig själv bör man inte bara välja vilken smådjursbur som helst utan en bur som är speciellt anpassad för just ditt smådjur. Här presenteras några exempel:

Gerbiler är duktiga på att gnaga. Väldigt duktiga. Därmed kan det vara en fördel att välja en bur med plexiglas. Det har då inte bara en gnagsäkerhetsfunktion utan man kan även se gerbilen tydligare från botten när den boar ner sig i bottenmaterialet.

Kaninburar finns både för inomhus och utomhusbruk. Har man den ute är tvåvåningsbur en fördel. Alternativt en bur där halva är med gräs som botten (med hönsnät i botten) och halva är med både tak och träbotten. Det kan vara skönt för kaninen att få vara på gräsdelen när det är fint – men det är obehagligt och blött när det har regnat. Många gånger kan man även koppla ihop utomhusburen med en kaninhage och därmed ge betydligt större yta att springa på under dagarna.

Små husdjur

För en dvärghamster eller möss passar hamsterburar perfekt. Storleken varierar kraftigt men ge hamstern möjlighet att utforska och leka runt.

Glöm inte plats för hamsterhjulet som är ett måste för att hamstern ska må bra. Det är inte ovanligt att en hamster springer över 1km i ett sådant hjul under en natt.

Råttorna bör man ge en lite större bur till – även om inte råttorna är så stora. De trivs när de får lite extra yta och man bör även tänka på att de vill ha flera våningar. Genom det skapas möjlighet att inreda med rep, hyllor, hängmattor och annat som råttorna gärna klättrar i.