Webbplatsens överlägg

Bygg eget klösträd

Varför köpa ett avancerat klösträd med tillhörande ”klätterställning” till katten när det går att bygga för en minimal kostnad. Med fantasi, lite tid och enklare verktyg kommer man långt.

Ställning och klösträd

Beroende på storlek bör olika tjocka reglar användas till ramverket. Används exempelvis 45*45 mm skapas en mycket stabil grund och man behöver inte ha reglar på mer än 60-80 cm avstånd. Dessa reglar bör däremot enbart användas för att hålla upp konstruktionen på baksidan. Välj istället tjockare rundstav (ca 45mm i diametern) på framsidan. Dessa kan sedan lindas in i sisalrep vilket kan göra att katterna kan klösa på dem.

Ett klästräd ska vara så högt att katten kan sträcka ut hela kroppen och klösa. Många kattägare köper de mindre ”stolparna” men dessa är alltså sällan tillräckligt höga. Tänk stort och gör det ordentligt från början.

  • Kostnad: Regler, brädor och stolpar – Kostar ca 20kr/m, 10kr/m och 50 kr/st hos Byggmax
  • Tips – Våga släpp in naturen! Bygg inte allt i virke utan gå ut i skogen och sök upp härliga grenar som kan användas i bygget. Se till att dessa har torkat ordentligt innan de monteras. Sätt de gärna någonstans där det är lätt att byta ut dem om de skulle ruttna eller murkna.

Genom att släppa in naturen kan du även hålla ner kostnaden rejält. Kanske behöver du bara köpa reglar för ställningen samt brädor för golvet. Sen kan pinnar och grenar användas föra att skapa bättre estetik.

Klösrep

Det rep som är på klösträd kallas för sisalrep. De är av bättre kvalité än vanligt rep och kan köpas på löpmeter eller i rulle.

  • Kostnad: 100 meter Sisalrep – Kostar 495 kr på Supercat
  • Tips – Sisalrep är av hög kvalité och används ofta för att laga klösträd. Däremot får man även betala för kvalitén. Kostnaden blir ca 5 kr metern vilket kanske inte låter så mycket men det krävs åtskilliga meter bara för att klä en klösbräda eller en klösstolpe. Sisalrep kan mycket väl användas på de mest viktiga delarna på kattställningen. Där katten klöser mest eller där det ska vara som snyggast.

På andra ställen kan man komplettera med ”vanligt rep”. På byggmarknader brukar det finnas Sisalrep som är tänkt att användas vid byggnationer. Det är alltså liknande rep som säljs på Zoo men på längre längder – dessutom betydligt billigare. Hos flera byggföretag går det att köpa 100 meter för 1-2 kronor metern.

När virke köps på byggmarknader brukar det också gå att ta rep gratis för att hålla ihop detta virke. Den som tar ”lite extra” kan använda det till sitt kommande katthus.

Montering:

Montera reglar med skruv och var noga med att kontrollera så att de inte sticker ut på baksidan så att katten inte kan riva sig. Välj även skruv med försänkt huvud vilket både blir snyggare och mer funktionellt. Genom att undvika lim och spik kan du lätt göra om delar av ställningen om du önskar detta. Du kan även montera ner/ montera upp det på nya platser.

  • Kostnad: Essve Träskruv för inomhusbruk – Kostar 59kr för 200st på Verktygshandlarn
  • Tips: Dessa skruvar har Torx-fäste men det finns även skruvar med andra fästen. Oavsett är det viktigt att använda exakt rätt bits. Allt för många slarvar och använder mejslar eller bits som är något för stora/för små. Detta sliter på skruvhuvudet snabbt och gör att skruven i värsta fall inte går att ta bort. Det kostar inte många kronor att köpa ett par bits – en kostnad du snabbt har igen genom lättare arbete och mer flexibel konstruktion.