Webbplatsens överlägg

Dämpa klådan av myggbett på djuren

Sommaren är underbar med sol och värme. Husdjuren kan även vara ute i större utsträckning vilket självklart uppskattas. Men samtidigt innebär det att problemen med fästingar och insektsbett ökar radikalt. Fästingmedel till hundar och katter är så vanligt att det många gånger går att köpa på en välsorterad matvarubutik. Om inte annat så på djurbutiker.

När det däremot kommer till medel som behandlar klådan för myggbett på exempelvis hundar och katter är det faktiskt apoteket som har bäst produkter. Några produkter som rekommenderas av Veterinären.nu är:

Kortisonsalva – Klassisk kortison som även människor använder för att minska kliande bett och svullnader. Denna produkt är inte speciellt framtagen för djur men har liknande effekt på både djur och människor.

Xylocain – En salva som lindrar sveda och värk vid insektsbett och brännskador. Är även mycket populär vid ändtarmsbesvär. För djuren kan denna salva användas för att få ner smärtan och klådan vid bett. Enligt veterinären Elin Lindell (som skrivit en del på Veterinären.nu) har Xylocain en bra effekt mot kliande bett.

Viatop – En av de få salvor som framförallt är framställd för att minska irriterad hud hos husdjuren. Viatop är både antiseptisk och minskar kliandet. Smörj in salvan och den verkar relativt snabbt. Viatop Gel är kan appliceras 2-3 gånger per dag.

Att komma ihåg

  • Var noga med att salvan tas upp av huden ordentligt på djuret. Risken finns annars att djuret fortsätter att klia och även slicka i sig salvan. Även om det inte är direkt giftigt så ger det knappast någon bra effekt om den tas bort direkt efter att den appliceras.
  • Håll extra rent kring myggbettet. Risken för att infektionen ska sprida sig är stor och detta särskillt om djuret kliar på bettet. Var därför noga med att göra rent ordentlig och gärna med något antiseptiskt preparat.
  • Uppsök veterinär om det blir en infektion som inte läker som förväntat.