Webbplatsens överlägg

Fisk, fågel eller mittemellan – vilket djur passar bäst för dig?

Att ha husdjur är vanligt bland både unga och gamla. Barn vill gärna ha något ulligt och gulligt att ta hand om och äldre personer uppskattar sällskapet, vare sig det är från hund, katt eller kanske en fågel. Olika typer av husdjur kräver dock olika mycket tid och arbete. Vilket djur passar bäst för dig?

Djur som kräver mycket tid.

Till dom djur som är mest krävande hör utan tvekan hund och häst. Häst är förvisso inget direkt husdjur, men äger man en så kostar den både tid och pengar – kanske mest av alla djur. Hunden tillhör också ett av dom djur som kräver mycket jobb och tid som går till bland annat motion, aktiviteter och skötsel.

Glad liten hund

Ska man ha något av dessa två djur är det viktigt att man har ett stort intresse och är beredd att lägga ner den tid som krävs. Man bör också räkna med att man kan bli begränsad i livet – att åka på resa utan att ha någon som ser efter djuren är omöjligt.

Djur som är bra sällskap men som inte kräver så mycket

Katter, fåglar och smådjur så som marsvin, råttor och kaniner kräver inte särskilt mycket från sin ägare. Dom flesta av ovan nämnda sorter sköter mestadels sig själva, även om man behöver mata, gosa, prata och kela med jämna mellanrum. Katter klarar sig ensamma utan att man behöver komma hem på lunch för rastning och en kanin är nöjd och glad om den får komma utanför buren och sträcka på benen med jämna mellanrum.

Katten tittar pa dig

Just katter är vanligt bland äldre personer som lever ensamma, tack vare det goda och trogna sällskapet. Marsvin, hamstrar och kaniner står ofta högst i topp på barns önskelistor. Kan det ha att göra med gullighetsfaktorn?

Lättskötta djur

Den som vill ha djur i hemmet men som vill kunna åka bort utan att skaffa djurvakt och utan att behöva lägga flera timmar om dagen på motion, aktiviteter och annat bör titta efter djur som mer eller mindre sköter sig själva. Fiskar är ett bra exempel – dom kräver varken motion eller närhet. Givetvis blir det lite jobb med att ta hand om akvariet men jämför med andra djur så är det lite tid som går åt till skötsel.

Lättskötta djur är kanske däremot inte dom roligaste, åtminstone inte om man letar efter en kompis eller ett sällskap. Det mest lättskötta sällskapsdjuret är nog trots allt katter – dom är ofta otroligt självständiga och den som någon gång ägt en har säkert oroat sig när missen varit ute på jakt i flera dagar utan att komma hem.

En gullig kanin

Listan över husdjur kan göras lång – sköldpaddor, minigrisar, ormar, ödlor, och till och med vandrande pinnar. Innan man skaffar sig ett efterlängtat husdjur är det viktigt att fundera på vad som passar ens livssituation, för att det ska bli så bra som möjligt för en själv men framförallt för djuret.