Webbplatsens överlägg

Hundbur eller sele – Välj rätt för hundens säkerhet

Oavsett om resan sker med bil, tåg eller flygplan så är det viktigt att hunden sitter fast ordentligt. I de flesta transportfordon där vi människor sitter fast ska även hunden göra det. Här finns det några olika alternativet, något beroende på vilket fordon man reser med.

Hund i bilen

En säkerhetssele kan användas på de hundar som gärna sitter på ett passagerarsäte i en bil. Dessa är speciellt utformade för hundar och monteras på befintligt säkerhetsbälte.

Ett annat alternativ är en hundbur. Detta används exempelvis när hunden ska följa med på ett flygplan. Vid flygresa är det däremot mycket viktigt att kontrollera vilka regler som gäller hos de olika flygbolagen. Detta gällande burarnas storlek och vad som kan räknas som handbagage och vad som måste checkas in via specialbagage.

Hundbur passar även mycket bra på tåg. På ett tåg finns inget krav att hunden måste vara i en bur eller fastspänd. Däremot kan man, av respekt till andra passagerare, ha hunden i buren under längre perioder. Behöver den röra på sig kan man sedan ta kortare promenader i vagnen.

Även vid biltransport kan hundburen användas. I detta fall gäller det att spänna fast buren ordentligt vilket kan ske i färdiga öglor och de säkerhetsbälten som finns i bilen. Men det är troligtvis vanligare att hunden får sitta i bagaget och att ett hundgaller monteras mellan bagaget och baksätet.

Det kan tyckas märkligt att alla i bilen måste sitta fastspända men att hunden kan sitta lös i bagaget. Men Svenska Kennelklubben anger på sin hemsida att detta är lagligt och helt korrekt. Detta faktum upptäckte och förvånade även har hundägaren och bloggaren Valther som tog upp det i ett inlägg, dock valda han en aluline hundbur istället för att låta sina hundar istället för att låta sina hundar behandlas som vilket bagage som helst. Låter som en vettig tankegång.

Ännu ett alternativ är en hundväska. Detta är något som enbart passar mindre hundraser som därmed får plats i en väska som man lätt kan bära med sig. Hundväskan är smidig och enkel att hantera och passar utmärkt om hunden inte orkar gå längre sträckor eller om det är mycket trafik omkring. Inom samma kategori finns andra väskor som är specialtillverkade för att hundarna ska kunna följa med. Här finns både ryggsäckar, rullväskor och lite större handväskor. De fyller liknande funktion och gör det enkelt att bära med sig hunden. Men någon speciell säkerhet vid transport ger de inte.

Kom ihåg att det finns regler att följa när en hund ska transporteras i ett fordon. Alla regler kan laddas hem via Jordbruksverkets hemsida.