Webbplatsens överlägg

Kattmat som passar alla katter finns det?

Katter är ju ett speciellt släkte. De gör bara det som faller dem in. Det gäller även när de äter. Passar inte maten så är det nosen i vädret och så tassar de därifrån. Ibland behöver man som kattägare ha lite extra knep när det kommer till att truga i katten mat. För det första kan det vara bra att fundera på om katten verkligen tycker om maten eller om den bara är som katter är mest.

Väg katten och ha koll på kattmaten

Att ha koll på sin katts vikt är ett bra sätt att se till att katten inte blir undernärd och att den får i sig rätt mängd energi. All kattmat måste ha ett högt innehåll av protein och fett för det behöver katter för att må bra. De flesta tillverkare gör bra kattmat som passar alla katter i alla fall energimässigt. Sen är det där med kräsenheten.

Det går ju aldrig att gardera sig mot att katten skulle vara kräsen. Saker som man kan göra för att få katten att äta är att värma maten så den blir ljummen, ljummen, inte varmt eller hett. Detta eftersom att katters aptit baseras på deras luktsinne och ljummen mat och torrfoder doftar oftast mer än ett traditionellt torrfoder.

Eller så får katten sköta sin egen mat
Eller så får katten sköta sin egen mat … katt på jakt!

Dock ska man vara medveten om att det inte alls är ovanligt med njurproblem när katten blir äldre, speciellt om de är kastrerade. Med rätt skötsel kan katten leva i många år ändå, efter 10-12 års ålder kan det vara idé med regelbundna veterinärbesök för att kontrollera njurarna och den allmänna hälsan.

Om det är på väg eller redan har uppstått njursvikt (som låter värre än det är för en katt) så är det troligen en bra idé att dra ned på proteinrik mat. En katt med njurproblem har svårare att smälta maten än en helt fullt frisk katt.

Taurin tillsatt i kattmat

Ofta tillsätter tillverkare aminosyran taurin (se exempel kattmat från Mjau) i kattmat för att katter behöver det. Naturligt skulle katten få i sig ämnet genom att äta småfåglar och gnagare eftersom det finns i deras organ och ben. Kattmat med taurin är därför att föredra framför ett utan.

Se alltid till att ha koll på om din katt helt plötsligt slutar äta eftersom det kan bero på många saker. Ibland bara en vanlig förkylning men att en katt slutar äta kan ha förödande konsekvenser redan tidigt. Bara två dagar utan mat kan påverka kattens levervärden negativt så kontakta alltid veterinär om din katt slutar äta.