Webbplatsens överlägg

Undvika och behandla tandsten hos hundar

Plack (beläggningar av bakterier) är första stadiet till tandsten. När detta förkalkas skapas den hårda beläggning som vanligtvis kallas för tandsten. Hur stor risken är att hunden får tandsten varierar både mellan olika raser och individuellt. Som hundägare bör man däremot vara extra uppmärksam på detta då behandling för tandsten inte brukar ingå i hundförsäkringen.

Det är skillnad på de två olika tandstenstyper som hundar får. Om det uppstår ovanför tandstenskanten kallas det för salivsten. Denna typ av tandsten kan uppkomma mycket fort – inom ett par dagar. När det uppstår i en tandköttsficka, och därmed under tandköttskanten, kallas det för serumsten. Denna typ tar länge tid på sig att skapas. Den är även betydligt svårare att få bort just eftersom den är under tandköttskanten samt att den sitter hårdare mot hundens tänder.

För att undvika tandsten är det viktigaste att borsta tänderna på hunden regelbundet. Genom att göra detta kan man även mycket tidigt se om tandsten är på väg att växa fram. Man bör även be veterinären att kontrollera tänderna vid besök. De är mer vana att se tecken på tandsten.

Genom att tandborsta regelbundet går det även att få bort enklare fall av tandsten. Har det blivit en större mängd behöver man däremot kontakta veterinär som kan få bort det genom ett ingrepp som kräver att hunden blir sövd.

Det finns även ett flertal produkter som motverkar tandsten hos hunden. Som ett exempel kan Plaque OFF Animal nämnas men det finns även från andra märken och med olika slags ingredienser. Det dessa produkter gör är att de motverkar tandsten, minskar mängden plack och överlag minskar halten på bakterier. Inte sällan motverkar de även dålig andedräkt då det finns en direkt koppling mellan mindre mängd av saliv, tandsten och dålig andedräkt.

Läs alltid på förpackning hur dosering ska ske och vid minsta osäkerhet kan veterinär kontaktas. I vissa fall ska exempelvis produkterna kompletteras med tuggmotion för att därigenom maximera produktens effekt.

Tandborstning – Viktigaste proaktiva åtgärden

Agria har en pedagogisk text om hur man på ett effektivt sätt borstar hundens tänder. Det kan sammanfattas med följande råd:

Använd alltid en mycket mjuk tandborste eller ta en fingertuta. Hundar som inte är vana med tandborstar kan tycka att fingertutan är mer behaglig vilket därmed kan vara ett alternativ tills tandborsten accepteras.

Det finns speciella tandkrämer som är anpassade efter det behov som hunden har. Det är däremot inte något som måste användas. I många fall räcker det med att tandborsta med vatten.

I likhet med att tandborsta småbarn är det extra viktigt att försöka komma åt tänderna längst bak. Dessa är svårast att nå och om borstningen sker slarvigt är det ofta de som inte blir borstade.

Borsta dagligen. Det är helt klart bäst om man kan få igenom vana där tandborstningen blir en del i morgonrutinen eller kvällsrutinen. Då är det lättare att komma ihåg det och hunden kommer även bli van med att det sker.

Var noga med att berömma hunden efter att borstningen sker. Även om hunden accepterar borstningen så är det inte samma sak som att det uppskattas. Genom att ge beröm och kanske till och med belöningar blir det lättare att få igenom dagens borstning.

I början kan det vara bra att vara två personer. En som står bakom hunden och lite lugnt håller i den. Den andra står framför och borstar. Är man själv är risken stor att hunden backar när man kommer med tandborsten mot munnen.

Generellt bör man ta det mycket försiktigt i början så inte hunden förknippar tandborstning med något allt för obehagligt och därmed flyr undan så fort tandborsten tas fram.