Webbplatsens överlägg

Vilken kattlåda passar din katt?

Katter är mycket individualistiska djur. De vet vad de vill ha – och kräver att få det. Det gäller allt från mat till kattlåda. Vilken kattlåda som ska köpas in beror därmed mycket på vad katten trivs med. Några av de vanligare modellerna av kattlåda som går att köpa (via ex kattlåda.com) är:

Öppen kattlåda

Den billigaste modellen som kostar kring 100-400kr. En öppen kattlåda karaktäriseras just av att den är helt öppen. Det är relativt låga kanter och den har varken tak eller väggar. Extremt enkel att hålla ren. En del har något inböjda kanter vilket gör att sanden inte sprätter iväg så mycket när katten krafsar efter att den är klar med besöket.

En del är till och med hopfällbara vilket kan vara smidigt vid längre resor.

Kattlådehus

Dessa ser ut som små hus med ingång på ena kortändan. Katten tar sig in i lådan via en vippdörr och gör sina behov inne i ”huset”. Fördelen är främst hygienisk. Hur mycket katten än sprätter omkring med sanden så kommer den att stanna kvar i lådan. Dessutom kommer inte lukten ut från lådan i någon större grad. På taken brukar det vara ett hål för ventilation. Men i ventilationshålet sitter även ett filter som gör att luften kan passera med doften fångas upp.

Många av dessa kattlådehus har även handtag på taket som gör att de är mycket lätta att bära med sig.

Oavsett vilken kattlåda som väljs så se till att katten med lätthet kan vända sig i den. Det är även en fördel att ha en extra låda utöver antal katter. Har man exempelvis tre katter kan fyra lådor vara genomtänkt. Detta för att de inte ska kissa utanför lådan när de ”väntar” på sin tur.